Ie

Ie Arad TiraArt

Ie Romaneasca, Ie traditionala, Ie taraneasca, bluza Arad, fotograf Arad, fotograf profesionist

Ie de la TiraArt

Ie

tablou pictat de Nelu Tira

Ce este Ia, o bluză, care face parte din costumul tradițional românesc, si este purtată de femei. Ia este confecționată din pânză de bumbac, si din in. Si este împodobită cu desene în motive populare românești in mod special la mâneci, in fata iei și la gât. Iile mai fofisticate sunt împodobite cu mărgele sau paiete. Ia este la moda si se poarta cu mandrie si este recunoscuta ca fiind un element de vestimentatie foarte frumos.

Ie

Elemente de bază care compun ia, sunt umătoarele, tivul ce unește mâneca de fața și spatele iei, încrețitura si altița, adica o broderie lată, si este decorată pe mânecă acesta este elementul care defineste Ia, ca model și care nu se regaseste în nici o altă parte a iei, fasiile benzi brodate drepte sau oblice pe fata și pe mâneci și broderiile cu fire colorate sau cheițele sunt cusături care îmbina bucatile de material ale iei.

 Modelele de Ie coloritul brodariea difera de la o zona la alta in Romania. Ia ardeleneasca si Ia moldoveneasca sunt diferite si au influenta care tine cont de specificul zonei. fotograf profesionist.

Materialele, broderia realizată din benzi ornamentale ce caută echilibrul perfect, toate sunt, de fapt, nişte simboluri vizuale cu o mare încărcătură.

Proporţiile sunt alese şi verificate cu atenţie de meşteşugar, iar locurile fiecărei broderii sunt stabilite cu stricteţe dumnezeiască pentru a realiza “opera cea mai importantă”, opera a numeroase generaţii de femei.

Din punct de vedere lingvistic, termenul “ie” este derivat din latinescul “tunicae lineae” (tunică subţire purtată pe piele).

Sub formă de camisa (termen împrumutat de la celţi, cu o expunere mai largă), s-au menţionat aspecte despre portul românesc încă din secolul al VI- lea, apărând însemnări în limba latină chiar şi în “Glossarium mediae et infimae Latinitatis” al lui Du Cange.

Cu toate astea, nu se poate preciza exact data apariţiei iei, dar se presupune că ar fi fost prima oară purtată de populaţia din cultura Cucuteni.

Foto Video Nunta